Binnen de dagondersteuning richten we ons op onderstaande 7 pijlers, waarop een gevarieerd en uitgebreid activiteitenaanbod wordt gebaseerd. De activiteiten kaderen binnen een atelierwerking waarbij je zelf kiest voor ateliers die jou aanspreken.


Natuur
Binnen het natuuratelier wordt aan de slag gegaan volgens de seizoenen. Er worden verschillende taken gedaan: bloemen zaaien, planten onderhouden, oogst verwerken, de composthoop onderhouden, dieren verzorgen, … Binnen de dagbesteding op Den Buiten gaat dit zelfs nog verder, hier ligt binnen alle activiteiten de focus op de natuur.

Creativiteit
Met creativiteit kan je verschillende richtingen uit en kan je met allerlei zaken aan de slag. Zowel op individueel als op groepsniveau wordt er gewerkt rond het ontwikkelen van talenten. Gevarieerde materialen, technieken, vormen, … komen aan bod.
In ons crea-atelier ‘de Krex’ word je nog meer ondergedompeld in het aanbod van beeldende activiteiten, hier kan je je creativiteit de vrije loop laten.

Communicatie
In contact staan met elkaar en met de buitenwereld is het doel binnen dit atelier. Activiteiten zoals SMOG, werken rond sociale media, het eigen Maanblad uitwerken, een bezoekje brengen aan de bibliotheek, een culturele uitstap, samen de Wablieftkrant lezen, … vind je hier terug.

Huishoudelijk werk
In dit atelier ga je aan de slag met enkele huishoudelijke taken: groenten verwerken voor de interne maaltijden, koffie en thee zetten, rondbrengen van fruit, afwassen, tafels dekken, zorgen voor propere handdoeken in de toiletten, weekmenu’s opstellen, …

Beleving
In het belevingsatelier is er ruimte voor rust en ontspanning. Er wordt bewust stilgestaan met massages, geur- en geluidservaringen. Zo worden er onder andere herinneringen opgehaald, muziek geluisterd, yoga gedaan, … Ook Sherborne krijgt een plekje binnen dit atelier, deze activiteiten stimuleren de bewustwording van het eigen lichaam.

Sport en beweging
Allerlei bewegingsmomenten, aangepast aan de leeftijd en bewegingsmogelijkheden van de gebruiker. Wandelen, multisport, fitness op maat, dansen, …

Arbeidsmatig werk
Binnen dit atelier is er sprake van niet-loonvormende arbeid in een beschermende werkomgeving. Hierin wordt de kans geboden om arbeidsmatige taken te verrichten: strijken van de was in het dagcentrum, licht administratief werk voor externe partners zoals Pleegzorg Vlaanderen, knoppen sorteren voor vzw In De Buurt, …

 
Den%252BBuiten%252B1.jpg

Natuurgericht werk

Heb je een hart voor de natuur en ben je graag in de buitenlucht? Dan is dagbesteding op Den Buiten misschien wel iets voor jou!

Op Den Buiten wordt nog meer de nadruk gelegd op activiteiten in en met de natuur en gaat daarmee nog verder dan in de natuurateliers.

  • Werken met dieren
    Op Den Buiten zijn enkele ezels, schappen en kippen aanwezig die dagelijks verzorging nodig hebben. Deze verzorging gaat om het voorzien van eten en drinken voor de dieren, het onderhouden van de stal, borstelen van de ezels, enzovoort.

  • Arbeidsmatig werk
    In samenwerking met de kringwinkel Opnieuw en Co wordt er arbeidsmatig werk verricht. Onder andere het sorteren van puzzels, sorteren van prijskaartjes, nakijken van gezelschapsspellen, … worden door de gasten uitgevoerd.

  • Werken in de natuur
    Ook natuurwerk krijgt hier een plaats. Zo kan er volledig tot rust worden gekomen in de beleeftuin met blotevoetenpad, een mooie omgeving met verschillende natuurelementen. Deze beleeftuin wordt mee onderhouden door de gasten, net zoals de groenten en fruit die groeien op Den Buiten.

  • Productverwerking
    Op Den Buiten worden enkele producten aangeboden, deze producten komen uit de omgeving en worden door de gasten zelf verwerkt. Denk maar aan appelchips, goudsbloemzalf, appelsap, …

  • Beweging
    Beweging krijgt veel aandacht binnen de dagbesteding. Zo wordt er elke namiddag een wandeling gemaakt waarbij de gasten vaak worden vergezeld door de ezels.

Den+Buiten-productverwerking.jpg

Begeleid werk

Wil je ook graag buiten ons dagcentrum werken? Dan is begeleid werk misschien wel iets voor jou. Onze jobcoach Hilde begeleidt je in de zoektocht hiernaar.

Deze zoektocht start met een verkennend gesprek waarin gekeken wordt naar je interesses en de job die je graag zou doen. De mogelijkheden worden samen verkend, waarna de zoektocht start naar een job die bij je past. Hilde gaat de eerste keren nog met je mee, zodat je de tijd hebt om te wennen aan de nieuwe omgeving en aan het werk. Voor dit werk wordt je niet betaald.

Enkele voorbeelden: opdienen in een cafetaria, mensen ontvangen, aanvullen van winkelrekken, meehelpen in een broodjeszaak, verzorgen van dieren in een asiel, …